Så återvinner du färgpatroner

Återvinna färgpatroner

I Sverige är vi överlag mycket bra på källsortering. Detta åtminstone gällande papper, glas, plast, batterier och annat som lätt kan återvinnas vi de återvinningsstationer som finns på ett flertal ställen i samhället.

Men när det kommer till produkter som inte kan återvinnas via dessa stationer är resultatet inte lika högt. En av de produkter som kan återvinnas i betydligt större utsträckning än i dag är färgpatronerna. Enligt studier från 2015 återvinns nämligen enbart 15% av alla toners och färgpatroner som används. En ovanligt låg siffra i jämförelse med andra produkter som kan återvinnas i samhället.

Skicka tillbaka

Många återförsäljare av färgpatroner har återvinningssystem. Det betyder att man kan beställa en ”återvinningspåse” av dem som sedan fylls med tomma färgpatroner. När påsen är full är det bara att tejpa igen den och posta den. Adressen står redan på påsen och portot ska vara förbetalt. Det är inte ovanligt att företagen ger en liten donation till välgörande ändamål när man lämnar in dem.

Att skicka tillbaka ska alltid vara gratis. Vill en återförsäljare att du ska betala frakten så vänd dig till någon annan.

Kommunens återvinningscentral

Alla större kommuner har minst en återvinningscentral där man kan lämna in allt från kontorsmaterial och soffor till rivningsmaterial och färgburkar. På återvinningscentralerna finns alltid utbildad personal som gärna hjälper till med att berätta var man ska lägga olika produkter.

Originalpatroner via företagen

I det fall man köper originalpatroner från de större tillverkarna, ex Canon, HP, Brother osv. så är det vanligt att dessa levereras tillsammans med en mindre returpåse. I denna påse kan man lägga sina uttjänta färgpatroner och skicka tillbaka dem till företaget. Nackdelen är att de enbart vill ha sina egna patroner. Har man flera skrivare eller byter skrivare så kan man alltså inte skicka allt till samma ställe. Då är det bättre att skicka till företag som specialiserat sig på återvinning, vilka tar alla sorter av patroner.

Kan de återvinnas?

De företag som tar hand om dessa färgpatroner återvinner dem i stort sett till 100%. Ibland kan hela patronen göras ren och återanvändas och i andra fall kan stora delar av den användas flera gånger. Från början var det ytterst få företag som erbjöd återvinningsprogram men med teknisk utveckling och en större miljömedvetenhet har utbudet vuxit rejält. Idag finns det företag som enbart har som affärsidé att samla in och återanvända patronerna.

ButikFrakt / leveransErbjudandeBetalningBeställ

patroner


Frakt: 49 kr
Leverans:
1 - 3 dagar


Nykundserbjudande:
Färgpatroner eller fotopapper för 1 kr,
frakt tillkommer


Faktura
Kreditkort
Direkt via internetbank
Delbetala via Klarna


Patroner

Beställ Direkt

NordicInk


Frakt: 49 kr
Leverans:
1 - 4 dagar


Nykundserbjudande:
Färgpatroner eller fotopapper för 0 kr,
frakt tillkommer


Faktura
Kreditkort
Direkt via internetbank
Delbetala via Klarna


NordicInk

Beställ Direkt

Tonerlagret


Frakt: 49 kr
Leverans:
1 - 3 dagar


Inga erbjudanden för nya kunder utan allmänt mycket låga priser


Faktura
Kreditkort
Direkt via internetbank


Tonerlagret

Beställ Direkt